Valgfag

Trøndertun folkehøgskole tilbyr et bredt og inspirerende utvalg av valgfag som gir elevene mulighet til å fordype seg i musikken – og utforske helt nye sider av seg selv.

Valgfagene fungerer som et verdifullt supplement til linjefagene, og bidrar til å utvide både det faglige og det personlige repertoaret.

Noen valgfag er sterkt rettet mot utvikling av musikalske ferdigheter – som improvisasjon, musikkteori, live-elektronikk og studioproduksjon – mens andre åpner for mer utforskende og tverrfaglige tilnærminger til musikk, kreativitet og scenekunst.

Boot Camp

med Håvard Soknes

I Boot Camp lager vi «storband» (les: stort band). Vi jobber med samspill i større ensemble, arrangering, øvingsrutiner og hvordan forberede seg til og arrangere en konsert. Vi går løs på 3-4 ulike coverlåter og arrangerer de for den besetningen vi ender opp med å bli. 

Trøndertun Fringe

med Kim Aksnes

Her jobber vi med musikk som befinner seg i utkanten av det etablerte musikklivet. Men hva er utkanten? Avant garde, kunst, performance, freeform, scenekunst, impro, samtidsmusikk, grafisk notasjon, extended techniques, installasjoner, film? Kan vi samarbeide med andre kunstformer? Fringe er et todelt fag; basen er et bredt grunnkurs i utkantmusikk, moderne improvisasjons- og samspill-teknikker, men så er tanken at dere skal lage grupper og prosjekter DERE vil gjøre. Faget skal ende opp i en framvisning.

Odins Impro Session

med Odin Leithe Haukø

I dette faget lærer vi oss å improvisere gjennom utprøving og samspill. Vi skal innom ulike sjangere og metoder, så faget passer like bra for deg som har improvisert lenge til deg som aldri har prøvd det før. Ikke tenk at dette ikke er for deg selv om du ikke trakterer et typisk «soloinstrument», fokuset blir på å få det til i en samspill-situasjon så jo flere ulike instrument jo bedre!

Instrumental hørelære

med Lars Olav Berg

Skal du bli god på instrumentet ditt, må du ha oversikt på en måte som gjør at spillet ditt ikke bærer preg av innøvde fraser. Målet er; det du automatisk kan synge, skal du også automatisk kunne spille! Undervisninga vil foregå i store og mindre grupper med utgangspunkt i kjente sanger som du kan i hodet, men som du ikke har forsøkt å spille på instrumentet ditt. Tilrettelagte oppgaver for sangerne.

Live elektronikk

med Tale Ellefsen

I dette faget utforsker vi hvordan elektronikk kan brukes som et musikalsk verktøy, Du vil få en grunnleggende innføring i bruk av datamaskin, signalgang, effekter, MIDI, samt både software og hardware som verktøy for live fremføringer. Gjennom eksperimentering med lyd legger vi vekt på å utvikle kreativitet og individuell uttrykksevne. 

Studio-gruppa

med Kjell Ove Grimsmo

Innføring i bruk av skolens hovedstudio der eleven selv kan gjøre enkle opptak uten å være avhengig av lydtekniker. Du får opplæring i programvare, mikk-teknikk og oppmikkng av trommer og andre instrumenter.

Musikkteori & gehør (tilpasset nivå)

med Jan Eivind Tønnessen

Faget for deg som fortsatt ønsker ukentlig påfyll av musikkteori. Vi tar hensyn til nivå og forkunnskaper og legger opp til et tilpasset opplegg. Vi legger vekt på den typen teori som er vanlig ved opptaksprøver, eller den typen teori som er nyttig for improviserende musikere. 

Jazzteori

med Odin Leithe Haukø

I jazzteori bruker vi en praktisk tilnærming til teori, gehør, og rytmikk for å bli bedre musikere. Gjennom å synge, klappe, og spille så utvikler vi en forståelse for musikalske fenomener som vi så kan knytte opp til teoretiske begrep. Denne metoden er ofte enklere for mange siden den praktiske måten å jobbe på er konkret og tydelig. Man trenger ikke dyp teoretisk kunnskap for å noe ut av dette faget, metoden å jobbe på er like nyttig for nybegynnere som viderekommende. Dette er rett og slett metoden som brukes på Jazzlinja i Trondheim der lærer Odin har gått.

Arr/komp/notasjon

med Kim Aksnes

Her lærer vi grunnleggende arrangering, komponering og notasjon med notasjonsprogrammet MuseScore som arbeidsverktøy. Metodikken vil i hovedsak være gehørbasert.  Vi setter musikken ut i praksis bl.a. gjennom å arrangere ei av låtene de utvida bandene i valgfaget Bootcamp jobber med.

Entreprenørskap - hva en musiker gjør når hun ikke spiller musikk

med Maria Norseth Garli

Hva mer enn å spille musikk må en musiker gjøre? Det blir 5-årsplaner, det blir merkevarebygging, det blir sosiale medier og markedsføring, det blir søknadsskriving, rapportskriving, budsjetter og regnskap, hvordan gi ut musikk, hvordan starte eget firma, hvordan få spillejobber, kanskje litt om konsertproduksjon og booking, og alt annet som skal til for å kunne leve av musikk. 

Trommer bi-instrument

med Bjørnar Søreng

Nybegynnerkurs i trommesett for de som vil lære seg enkle groover i forskjellige stiler. Backbeat med forskjellig under-delinger, shuffle, funk og kanskje til og med litt bossa nova. Enkel stikke-teknikk, litt koordinasjon, noen fills men først og fremst mye moro. Alle må ha med egne stikker på timene.

PA og scenedrift

med Kjell Ove Grimsmo

Dette er et praktisk fag der vi lærer om live lyd, digital mixer, enkel lyssetting og generell drift av Trøndertun Scene. Gruppa får etterhvert ansvar for lydprøver samt huskonserter og arrangement på skolen både på i skoletida og på kveldstid.

Elevstyrte valgfag

Elevene som kommer til oss sitter også på en mengde kunnskap og ferdigheter som vi vil skal komme fellesskapet til gode. Så hva som kan tilbys hvert år avhenger av deg! Og dine medelever! Men det kan være: Filmklubb, strikkeklubb, elevkor, dans for begynnere, yoga, redesign, te-seremoni, platelytting, LAN, WOW-klubb, alt som gir livet mening.

Fellesfag

På Trøndertun er gruppa hovedpersonen. Og i den er du selvsagt og viktig. For at alle skal finne sin plass, få med seg hva som skjer og kjenne på styrken i fellesskap har vi fellesfag. Vi starter uka med Ukestart, og vi avslutter uka med Ukeslutt. Her deler vi info om uka i starten, og feirer uka på fredag med deling av hva vi har gjort gjennom uka. Det kan være sanger, dikt, dans, stand up…. Alt er lov. På det ukentlige Korridormøtet får vi tatt tempen på livet på internat og hus. Alle deltar også selvsagt i renhold av fellesarealer og egne rom. 

I tillegg til dette har vi Skolekor i perioder gjennom året der vi arrangerer kjente klassikere og synger sammen av full hals.

Pust og Pes

Pust og Pes sørger vi for at alle elever får gjort noe fysisk i løpet av uka. Der kan man velge etter nivå og interesse Jogging, Tabata, Yoga, Styretrening i vårt meget velutstyrte vektrom eller gågruppa der man rett og slett blir med å går en tur.